مثانه

مَثانه یکی از اعضای دستگاه ادراری است که مانند کیسه‌ای برای جمع‌شدن ادرار حاصل از فعالیت کلیه است و جدار آن از ماهیچه و بافت پیوندی ارتجاعی می‌باشد.

مثانه

لوله باریکی که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه می‌بَرَد «میزنای» و لوله دیگری که ادرار از آن تخلیه می‌شود «میزراه» نام دارد. [میزراه در زنان کوتاه اما در مردان درازتر بوده و از میان غده پروستات و آلت تناسلی گذر می‌کند]

مثانه انسان مانند کیسه‌ای وارونه است که حداکثر یک لیتر ادرار را در خود جای می‌دهد. صفرا مانند کِشی در خروجی مثانه عمل کرده و مانع ورود ادرار به میزراه می‌شود! پس هر میزان صفرای موجود در بدن کاهش یابد قدرت نگه‌دارندگی کیسه مثانه کاهش یافته و توان نگه‌داری ادرار (مخصوصاً در شرایط تحت فشار) را از دست داده و باعث ریزش ادرار و بی‌اختیاری ادرار می‌شود.

عامل فشار بر جداره مثانه نیز همین صفرا است و هرچه سطح صفرا افزایش یابد، هنگام خروج ادرار کیسه مثانه فشرده‌تر شده و در نتیجه ادرار به‌طور کامل از مثانه خارج می‌شود و مشکل تکرر ادرار را برطرف می‌کند.

لذا در فصل زمستان یا در هوای سرد با اینکه مقدار ادرار موجود در مثانه کمتر است، زودتر به دفع ادرار نیاز داریم؛ زیرا هوای سرد باعث کاهش سطح صفرا شده و در نتیجه کیسه مثانه به‌طور کامل تخلیه نمی‌شود.

منبع: wikipedia.org, irismed.ir